Tasarım stratejisi ve planlaması dijitalleşmeyle birlikte günümüzde çok önemli bir hal almaya başlamıştır. Bu estetik kaygıların daha ötesindedir. Tasarım odaklı düşünme biçimi, bir sorun çözme yöntemi olarak kullanılır.
İşletmenin veya şirketin tasarım açısından sorunu çözüldüğünde ise diğer alanlardaki sorunlarında çözülmesini sağlar. Tasarım görsel hiyerarşi, renk, font, denge vb. tasarım ögelerini içerir. Bu ögeler tasarıma ihtiyacı olan tüm firmaların önüne çıkacak faktörlerdir.
Finans, proje yönetimi gibi önemli konuların yanında tasarım stratejisi de ana konulardan birisidir. Tasarım ne kadar kaliteli olur ve firmanın ihtiyaçlarına yönelik olursa, işletmenin sorunu o kadar rahat ve güvenli bir biçimde çözülecektir.
Tasarımda renk diğer faktörler kadar önemlidir. Renk tasarım ögesinin akılda kalıcılığını, ikonlaşmasını, ve hissettirdiği duyguyu değiştirir. İşletmelerin tasarımda renk faktörüne bakış açısı, sıradan veya rastlantısal olarak seçilmemesi gerekir.
Kırmızı: Tehlike, tutku, enerji
Pembe: Kadınlık, zarafet, zenginlik
Mor: Lüks, mistik, gizemli
Mavi: Sakinlik, güven, zeka
Yeşil: Doğa, uyum, istikrar, çeşitlilik
Sarı: Umut, neşe, pozitiflik, hız
Turuncu: Coşku, heyecan, dinamizm
Beyaz: Minimalizm, sadelik
Siyah: Ciddiyet, güç, incelik
Gri: Profesyonel, resmi, sofistike
Kahverengi: Sıcaklık, sağlık, dürüstlük, toprak
Yukarıda gösterdiğim renklerin anlamları hem markanın vizyonunu etkiler. Hem de markanın hedef kitlesini hangi yönde etkileyeceklerini belirler. Bu yüzden tasarıma bakış açısı ciddiye alınmalı ve günümüzde dijitalleşmenin bu kadar hızlı ilerlediği bir çağda işletmeyi yukarıya taşımak adına önemsenmelidir.
Comments